Menu

Opleiding Karakterstructuren (lichaamsgerichte therapie)

Smara opleidingen
soort

Bijscholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €1000 en €2500

duur scholing

3 maanden

studie belasting

78 uur (3 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering

Een bijzondere opleiding waarbinnen we, vanuit drie verschillende invalshoeken, de verschillende energie stromingen in het menselijk lichaam onderzoeken, helen en integreren. Naast de theorie gaan we vele oefeningen doen waarbij je direct het effect zal ervaren van het laten stromen van jouw energieën. Daarnaast kan je het geleerde direct toepassen in jouw praktijk.

Karakterstructuren
(de zes bewegingen van de gekwetste ziel)

Als het karakter niet werkelijk weerspiegelt wie je van oorsprong bent, wie ben je dan wel?

In ons leven leren we van jongs af aan om te gaan met verschillende situaties. In sommige situaties worden we soms (onbedoeld) gekwetst door de verzorgers of door anderen en gaan we ons beschermen, gaan we overleven. We ontwikkelen overlevingsstrategieën om ons te helpen om te gaan met lastige situaties, om te helpen om zo min mogelijk gekwetst te worden.

Deze overlevingsstrategieën vertalen zich als spierspanningspatronen in ons lichaam. Of te wel energieblokkades in het lichaam. Hierdoor voelen we minder en worden we ook minder gekwetst door de buitenwereld, maar we betalen er een prijs voor. Onze gevoelens zijn ook gevangen binnen deze blokkades. Er vinden vervormingen plaats, welke doorgaans geprojecteerd worden in de buitenwereld.
Zo kan het zijn dat iemand zijn bestaansrecht haalt uit het verzorgen van de ander, terwijl deze mens zijn eigen behoeftes aan de kant schuift. Immers dat heeft deze mens als kind ook al geleerd om gezien te worden door de verzorgers. Voor een kind is dit een noodzaak en hiervoor schuift het kind een aantal van zijn eigen behoeftes terzijde. Deze overlevingsstrategie is te herleiden naar een karakterstructuur.

We kennen 6 karakterstructuren:
1) De schizoïde karakterstructuur: de afstandelijke en de fijngevoelige creatieveling.
2) De orale karakterstructuur: de arme hulpeloze ik en de verzorger.
3) De symbiotische karakterstructuur: de vervloeier (jij bent ik en ik ben jij) en de empathische.  
4) De psychopathische karakterstructuur: de wantrouwige en charismatische leider.
5) De masochistische karakterstructuur: de arme sterke ik en de vriendelijke verdrager.
6) De rigide karakterstructuur: de ondervrager en de overwinnaar op alle fronten.  

In deze training gaan we met de karakterstructuren werken door middel van theorie, wat inzicht geeft in onze karakterstructuur/structuren, maar ook door ervaringsoefeningen en interventies.

Hierdoor komt de levensenergie, die in de blokkades, de spierspanningspatronen zijn opgeslagen weer meer vrij en gaan we onze eigen spontaniteit weer herkennen.

Deze training is enerzijds bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling en reflectie op onze eigen projecties, anderzijds leer je ook bij de ander de verschillende karakterstructuren te herkennen en kan je je effectiever afstemmen op de verschillende mensen in jouw werkveld. Je krijgt meer door wat je wel en niet kan doen bij de verschillende karakterstructuren en hoe je sturing kan geven naar gewenste doelen.

De interventies en de ervaringsgerichte oefeningen zijn gelinkt aan de methodiek van Body & Mind Language en de chakra’s.

Wie of wat zou je zijn zonder al die aangeleerde gedragingen, die destijds misschien wel functioneel waren, maar waar je nu als volwassene anders zou willen doen? Die vraag betekent voor veel mensen een ware zoektocht. Een zoektocht naar hun werkelijke ik, zonder al die aangeleerde defensiesystemen. Sta eens bewust stil bij de vraag waarom je de dingen doet zoals je ze doet, waarom je je niet prettig voelt in bepaalde situaties of waar je onzekerheid, je woede of je verdriet vandaan komen.

Vaak zal blijken dat datgene wat je altijd als je persoonlijkheid hebt beschouwd, je soms behoorlijk in de weg zit. Het verdedigingsmechanisme uit de vroege jeugd kan op latere leeftijd een belemmering gaan vormen. De onbevangenheid en spontane levensvreugde van het kind, zijn we als volwassene kwijtgeraakt. Toch hebben we allemaal nog steeds die onbevangen spontaniteit in ons. Het is alleen moeilijk geworden om er weer contact mee te krijgen.

De oorspronkelijke levensenergie is verbonden met de spontaniteit, het is nog wel aanwezig, maar soms diep verscholen. Om daar weer meer contact mee te maken, het onbevangen en intense plezier dat in de kern is opgeslagen weer te voelen en te kunnen uitleven, is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Body and Mind Integration

In de opleiding geven we inzicht in de relatie ‘hoe sta ik in het leven’ en ‘hoe druk ik dit uit met mijn lichaam’. Het lichaam en het karakter van een kind ontwikkelen zich gelijktijdig. Het kind past zich in de eerste levensjaren aan zijn ouders aan om erkend te worden, om aandacht te krijgen. Dat kan niet anders want een kind is totaal afhankelijk van zijn ouders. Hierdoor geeft een kind een deel van zijn eigenheid op wat gevolgen heeft voor de mogelijkheden en keuzes om met het leven om te kunnen gaan. Diepgewortelde overtuigingen ontstaan en bepalen de kwaliteit van het contact met onszelf en de ander. Overlevingsstrategieën worden geboren, wat zich kan vertalen in blokkades, psychosomatische klachten, vermoeidheid.

Binnen de opleiding werken we met het lichaam (houding, beweging en ademhaling) als instrument. Voorbij het vertellen over een situatie/hulpvraag/stagnatie, maken we contact met het lichaam, waarin de onbewuste geblokkeerde delen van onszelf liggen opgeslagen. Dit levert een grotere flexibiliteit op in denken, voelen en doen en dus meer vitaliteit!

Ontwikkelingsdoelen zijn:

Op het niveau van het LICHAAM
o   Ontwikkelen van een realistisch beeld van het lichaam
o   Activeren en integreren van (geblokkeerde) lichaamsdelen
o   Bewust zijn van gevoelens, waaronder niet geuite emoties die zich vertalen in lichaamsspanning

Op het niveau van de SYMBOLIEK
o   Het uiterlijk vorm geven aan innerlijke gedachtes en gevoelens
o   Woorden ontdekken en in actie zetten

Op het niveau van de THERAPEUTISCHE RELATIE
o   Het ervaren van de eigen identiteit
o   Het ontwikkelen van vertrouwen op zichzelf en in de relatie met de ander
o   Het ontwikkelen van autonomie en daarbinnen gezonder grenzen
o   Het voelen van de eigen vitaliteit

Chakra
Chakra’s verwijzen naar wervelingen van energie die in ons ontstaan door de wederzijdse doordringing van bewustzijn en het stoffelijk lichaam. Dankzij deze combinatie worden chakra’s centra van activiteit voor de ontvangst, opname en overbrenging van levensenergieën. Het woord komt uit het Sanskriet, en wordt vertaald met wiel of schijf. We kunnen chakra’s beschouwen als bollen van energie die vanuit het centrale zenuwstelsel naar alle kanten uitstralen.

Chakra’s hebben het Westen bereikt via de yogatraditie en yogabeoefening. Yoga (wat juk betekent) is een discipline die werd ontworpen om het individuele met het goddelijke samen te brengen, door mentale en lichamelijke oefeningen uit te voeren die ons alledaagse en spirituele leven samenvoegt. Dit doel wordt bereikt door verschillende stadia van verruimend bewustzijn door te maken. De chakra’s symboliseren deze stadia (Judith, Handboek Chakra Psychologie, 2004)

We bezitten allemaal zeven belangrijke chakra’s, die van de onderkant van de ruggengraat tot de bovenkant van het hoofd verticaal gerangschikt liggen en volgens Sri Bhatnagar 144 Microchakra’s, maar er zijn ook auteurs die zeggen dat iedere nadi, energiekanaal als het ware een Chakra is en sommigen schrijven dat dit er 88.000 zijn. Behalve met het centrale zenuwstelsel komen ze ook overeen met klieren van het endocriene systeem, en met verschillende lichamelijke processen zoals ademen, voedsel verteren of voortplanting.

De karakterstructuren worden bekeken vanuit het chakrasysteem om te bepalen welke deficiënt of excessief zijn. Er wordt op basis van de chakra's als het ware een diagnose gemaakt op basis waarvan er interventies gedaan kunnen worden uit de yoga- en ademtherapie.


Startdata
07-10-2023
KTNO ID
K11157
Startdatum accreditatie
01-01-2020
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
Therapeutische vorming
     Psychosociale kennis
Vakgebieden
Lichaamsgerichte psychotherapie
Diagnostiek
Counselling
Traumaverwerking
Coaching
Mind-body interventies
Diagnostiek
Chakratherapie
Yoga
Psychosociale begeleiding
Yogatherapie
Bio-energetica
Ademtherapie
Leervorm
Workshop
Aangeboden sinds
2020
Subthema's
Fysiologie, Psychopathologie
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Nee
SBU Opbouw
Klassikaal: 48 uur
Praktijkoefening: 4 uur
Intervisie: 6 uur
Toetsing en examen: 2 uur
Zelfstudie: 18 uur
Totaal: 78 uur
toon alle informatie
IJsseldijk west 15
2935 AN Ouderkerk aan den IJssel

Docenten (3)

  • Jannie IJzendoorn

    5 scholingen


  • Natasja De Lange

    4 scholingen


  • Hilda lucia Swarts

    3 scholingen