Ik ben hier als...

Menu

Jouw plaats binnen CAM

Bij welke vereniging je ook bent aangesloten, leren maakt vrijwel altijd onderdeel uit van je lidmaatschap. Van de selectie verenigingen die je hier kunt zien, geeft een aantal erkenning af op onze accreditaties. Je kunt per gevonden scholing nagaan wat aan de orde is. Wel zo handig, want hoewel ons aanbod aanzienlijk is, kent élke vereniging beperkingen in wat je wél en niet mag uitoefenen!

Er zijn specialistische verenigingen waar je een specifiek afgekaderd vak uitoefent en er zijn multidisciplinaire beroepsverenigingen waar je diverse vaardigheden kunt combineren binnen een breder beroepskader.

Lidmaatschap

Is lidmaatschap verplicht?

Lidmaatschap bij een vereniging is in Nederland niet verplicht, maar vanuit sociaal maatschappelijk oogpunt wel gewenst. Je kunt bij een vereniging goed werken aan kwaliteit en continuïteit.

Veel voorkomende activiteiten en voordelen binnen een CAM-vereniging zijn intervisie, ledenvergaderingen, collectieve verzekeringen en belangenbehartiging.

Bovendien is een bekende aanleiding voor lidmaatschap dat je je cliënten eenvoudiger een beroep kunt laten doen op hun aanvullende zorgpolis als zij daar recht op hebben.

Wetgeving

Nederlandse wetgeving

Uit onderzoek door de overheid blijkt dat mensen niet altijd tevreden zijn over de manier waarop zorgverleners hun klacht afhandelen. De afhandeling van een klacht duurt lang en gebeurt op een onpersoonlijke manier. Mensen willen zich gehoord voelen. En zij willen dat anderen in de toekomst niet hetzelfde overkomt. Zorgverleners leren van klachten en ongewenste gebeurtenissen in de zorg.

Doel van de Wkkgz is dan ook: openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan leren. Om zo gezamenlijk de zorg te verbeteren.

(bron: Rijksoverheid)

Studierichtingen

Studierichtingen

Bekende vormen CAM-zorg zie je in dit palet van richtingen. Hoewel het bewezen effect ervan zich vaak moeilijk wetenschappelijk laat aantonen, bestaat er grote behoefte aan omdat ze zeer op de menselijke natuur gericht zijn.
 
Complexe termen komen voor, die niet altijd even eenvoudig te duiden zijn. Ervaring leert dat ze meestal te positioneren zijn binnen de rondo die je hier ziet. CAM-zorg komt altijd in aanvulling op reguliere zorg.

Combinaties binnen en tussen kleuren zijn geen uitzondering en kan een zorgconcept, mits correct beoefend, een uniek heilzaam karakter geven.

Naar zoekfilter