Menu

Medicatie

ICZO vzw
soort

Bijscholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €100 en €250

duur scholing

1 dag

studie belasting

12 uur (0.5 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Drie groepen geneesmiddelen vaak gebruikt:
  • geneesmiddelen tegen pijn en ontsteking
  • geneesmiddelen met betrekking tot het cardiovasculair stelsel
  • geneesmiddelen in verband met bloed en stolling.
Geneesmiddelen tegen pijn en ontsteking zijn soms voorgeschreven door de arts, maar kunnen ook vrij verkregen worden in de apotheek, denk maar aan paracetamol en ibuprofen. Dit zijn meestal veilige geneesmiddelen als ze op een correcte manier worden gebruikt. Enkele belangrijke ongewenste effecten kunnen met eenvoudige maatregelen vermeden of verminderd worden.
Geneesmiddelen met betrekking tot het cardiovasculair stelsel bestrijken een heel groot gebied aan ziektebeelden zoals hypertensie, atherosclerose en hartfalen. Hiervoor worden er ook heel veel soorten geneesmiddelen voorgeschreven zoals diuretica, bètablokkers, ACE-inhibitoren en statines (cholesterolverlagers).
Geneesmiddelen in verband met bloed en stolling kunnen onderverdeeld worden in twee grote categorieën. Een eerste groep zal de bloedvorming stimuleren zoals EPO, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. De tweede groep bestaat uit verschillende soorten bloedstollingsremmers. Zo zijn er de inspuitingen met heparines die preventief toegediend worden na operaties. Ook vitamine K-antagonisten (Marevan®) worden chronisch genomen na bijvoorbeeld een herseninfarct. De correcte dosis bepalen van dit geneesmiddel is echter niet eenvoudig en er zijn heel wat ongewenste effecten mogelijk. Tenslotte is een aspirine in een kleine dosis ook een veel gebruikt middel om preventief de kans op infarcten te verminderen na een hartinfarct of een cerebrovasculaire aandoening.  
Startdata
12-12-2020
KTNO ID
K11011
Startdatum accreditatie
01-10-2019
Erkenning door
Categorieën
Therapeutische vorming
     Medische kennis
Vakgebieden
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2019
Subthema's
Fysiologie, Pathologie, Psychopathologie
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Nee
SBU Opbouw
Klassikaal: 4 uur
Zelfstudie: 8 uur
Totaal: 12 uur
toon alle informatie
ICZO campus, Joe Englishstraat 56
2140 Antwerpen

Docenten (1)

  • Danny Van Laethem

    11 scholingen