Menu

Metabool syndroom: de invloed van suiker op ons lichaam

ReThink Foundation
soort

Nascholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €0 en €100

duur scholing

1 dag

studie belasting

12 uur (0.5 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Tijdens dit live seminar gaan we in op de invloed van suiker op ons lichaam. Het metabool syndroom of MBS duidt op een specifiek geheel van verschijnselen die voorkomen bij een gestoorde stofwisseling. Met andere woorden, problemen die zich voordoen bij het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie voor het lichaam. De voornaamste oorzaak van MBS is een verminderde gevoeligheid van onze cellen voor insuline. De kans dat iemand met MBS ook diabetes ontwikkeld, is hierdoor meer dan 5 x groter dan bij gezonde personen. Door het graduele verloop wordt het metabool syndroom vaak pas laattijdig vastgesteld. Hierdoor kan er al vergevorderde pathologie aanwezig zijn. Zo is de kans op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct, atherosclerose, beroerte) meer dan verdubbeld en kan er zich een vetopstapeling in de lever voordoen, met als gevolg een verhoogde kans op levercirrose.
Meestal worden een verhoogde bloedsuikerspiegel, hypertensie, een verhoogde cholesterol of insulineresistentie afzonderlijk behandeld. Ze zijn echter intensief met elkaar verbonden. Ze blijken de rode draad te zijn binnen het metabool syndroom en diverse ouderdomspathologieën. In dit live seminar bespreken we hoe we op deze fysiologische processen kunnen ingrijpen om tot een oplossing te komen van dit complexe metabole syndroom.
In het middagdeel van dit live seminar brengt Robert van Esch interessante toepassingen voor therapie. Het gaat om therapeutische interventies bij het ochtenddeel van de dag. Robert presenteert de praktische visie op hoe het lichaam goed te ondersteunen, en gericht op veranderingen van de metabole status met nadruk op het stimuleren van browning en spierceldominantie én de eventuele toepassing van micronutriënten en plantstoffen

Startdatum
Informeer bij opleider
KTNO ID
K12947
Startdatum accreditatie
01-05-2023
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
Therapeutische vorming
     Medische kennis
Vakgebieden
Orthomoleculaire therapie
Leervorm
Seminar
Aangeboden sinds
2012
Subthema's
Pathologie
Instapniveau
Specialistische kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
50+
Afrondend examen
Nee
SBU Opbouw
Klassikaal: 6 uur
Zelfstudie: 6 uur
Totaal: 12 uur
toon alle informatie

Docenten (2)

  • Robert van Esch

    11 scholingen


  • Luc Kleynjans

    1 scholingen