Gezondheidsondersteuning bij oncologische preventie

ReThink Foundation
soort

Nascholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €0 en €100

duur scholing

10 uren

studie belasting

10 uur (0.5 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Deel 1: Kanker en de rol van vasten: de rol van voeding en vasten tijdens de behandeling
Dhr. Deneef

Tijdens zijn presentatie gaat dhr. Deneef in op de rol van voeding en vasten tijdens de behandeling van kanker.

Tumoren zijn, net zoals alle andere cellen, afhankelijk van voedingsstoffen voor hun energiehuishouding en celdeling. Alle klassieke behandelingen zijn gebaseerd op het ‘kill the cancer’ principe, en weinig tot geen aandacht gaat uit naar de micro-omgeving die de groei en het ontstaan van de tumor mogelijk maakt. Tumoren ontstaan namelijk altijd in een milieu met afwijkende zuurgraad. Cellulair zuurstofgebrek is passend bij een zuur milieu en bevordert niet alleen de wijze van energieproductie maar mogelijk ook de uitzaaiing van tumoren. Ondanks dat het micromilieu via vele wegen beïnvloedbaar is, zoals bijvoorbeeld via het microbioom of de voeding, wordt hierover weinig tot niet gesproken.

Aan bod komen onder meer:
•Diverse voedingsfactoren die de micro-omgeving kunnen beïnvloeden zoals rood vlees, ketogeen dieet, whey proteïnen, omega vetzuren, suikers (onder meer fructose) en aminozuren, én de rol van (intermittent) vasten;
•Kennis over de groei van tumoren en hun energie huishouding;
•Factoren zoals autofagie, de rol van exosomen en van insuline.


Deel 2: De borsten als metabole spiegel van het vrouwenlichaam
Robert van Esch

Tijdens zijn presentatie zoomt Robert van Esch in op de gezondheid van vrouwenborsten.

Vrouwenborsten zijn een complex van verschillende weefselsoorten, waaronder adipocyten. De aanwezigheid van adipocyten in borstweefsel is essentieel tijdens de hormonale ontwikkelingen in het leven van de vrouw. De metabole aansturing van borstweefsel staat onder dominante controle van geslachtshormonen, prolactine en schildklierhormoon. Naast diverse celtypen blijken in borstweefsel ook microben aanwezig, die sterk kunnen reageren op intestinale veranderingen. Er zijn duidelijke verschillen waargenomen tussen de microbiële samenstelling van gezonde en ongezonde borsten. De status van het lokale milieu in de borst kan mede afhankelijk zijn van factoren die buiten de borst liggen, zoals leefstijl, lichaamsgewicht en darmfunctie.
Er is dus een systemische interactie tussen het borstmilieu en externe factoren.

In Nederland krijgt één op de zeven vrouw de diagnose borstkanker en het aantal vrouwen met borstkanker is de afgelopen decennia wereldwijd toegenomen. Hoewel een aantal leefstijlfactoren wordt genoemd als oorzaak, wordt de behandeling van borstpathologie overwegend gericht op de borst en niet breder. De kans op gezondheidswinst wordt groter, en de kans op ernstige afwijkingen in de vrouwenborst minder, als de lokale pathologiefysiologie wordt beschouwd als een gevolg van bredere systemische verstoringen en niet als een op zichzelf staand fenomeen.

Aan bod komen onder meer:
•De metabole betekenis van lokale adipocyten;
•Het borstmicrobioom;
•Systemische benadering van borstpathologie en het belang van detoxificatie.


Deel 3: Therapeutische interventies bij deel 1 en 2
Robert van Esch, Maurice Kool

In deel 3 van dit live seminar brengen Robert van Esch en Maurice Kool interessante toepassingen voor therapie. Het gaat om therapeutische interventies bij zowel deel 1 als 2 van de dag. Robert en Maurice presenteren hun praktische visie op hoe het lichaam goed te ondersteunen met leefstijl, voeding, zinvolle suppletie (zoals moleculaire beïnvloeding door plantstoffen), vasten en beweging. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.
Startdatum
Informeer bij opleider
KTNO ID
K12836
Startdatum accreditatie
01-02-2023
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
Therapeutische vorming
     Medische kennis
Vakgebieden
Pathologie
Fysiologie
Orthomoleculaire therapie
Leervorm
Seminar
Aangeboden sinds
2012
Subthema's
Pathologie
Instapniveau
Specialistische kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
50+
Afrondend examen
Nee
SBU Opbouw
Klassikaal: 6 uur
Zelfstudie: 4 uur
Totaal: 10 uur
toon alle informatie

Docenten (2)

  • Robert van Esch

    11 scholingen


  • Jacques Deneef

    2 scholingen