Menu

Kernachtig Coachen - 4-stappen inquiry-cirkel

ADISAT meditatieschool & coachwerkplaats
soort

Bijscholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €250 en €500

duur scholing

3 maanden

studie belasting

60 uur (2 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Kernachtig Coachen is een meditatieve inquiry, met als gevolg zelfkennis, (meer) bewustzijn en inzicht in diepere, vaak verborgen, lagen. In een inquiry wordt onderzocht wat zich in het innerlijk afspeelt rond een thema, een vraag of gevoelens.

Het is aanvullend en/of vervangend voor een cognitieve benadering wat vaak niet toereikend genoeg is om belemmeringen, die zich op een diepere laag bevinden, te ontdekken. In plaats van ‘praten over’ wordt contact gemaakt met het lichaam. Wanneer geluisterd kan worden naar de fysieke signalen, kan er iets in het bewustzijn verschuiven. Op basis van een nieuwe ontdekking kan vanuit lichaamsgerichte aandacht een begin van heling en transformatie tot stand komen.

Kernachtig Coachen bestaat uit vier stappen. Als hulpmiddel zijn de vier stappen in de zogenaamde inquiry-cirkel weergegeven, wat de begeleider/coach houvast en richting geeft.
De focus op ‘het object’ (het verhaal, de situatie, de frustratie een persoon enz.) wordt losgelaten. Met behulp van oefeningen wordt een beroep gedaan op fysieke signalen die weliswaar te maken hebben met ‘het object’ maar een andere energie vertegenwoordigen. Het is juist die energie die in de inquiry ruimte krijgt om dat wat vastgezet is weer in beweging te brengen.

Inquiry heeft raakvlaken met het fysieke, het mentale en het spirituele.

Fysiek (energetisch)
Het innerlijk lichaam reageert op wat zich in de uiterlijke wereld en in gedachten afspeelt. Energieën die resoneren in het lichaam, zoals de energie van spanning, gedachten, gedrag en woorden (ook die van anderen), de eigen gemoedstoestand, verliefdheid enzovoort. De innerlijke energie die zich manifesteert is voelbaar in rust, stilte en aandacht. Het is een levend veld wat kan uitdijen en krimpen.  

Mentaal (bewustzijn)
Gedachten, gedrag en woorden hebben een grote invloed op functioneren en de essentie van wie we in werkelijkheid zijn. Het is van belang om te weten wat echt belangrijk is in plaats van wat we belangrijk maken vanuit conditioneringen en overtuigingen. Bewustzijn komt voort uit een samengaan van voelen en weten.

Spiritueel
Spiritualiteit wordt door ADISAT gezien als een zelfonderzoek naar de zin van het leven. Spiritualiteit is geen andere of hogere dimensie, of religie. Het omhelst de essentiële aard van het menszijn wat connectie heeft met natuurwetten die zichtbaar zijn in de elementen.

Na een gebruikelijke procedure als een intake en een eventuele eerste sessie waarin de hulpvraag wat verder uitgediept wordt kan met de 4 stappen inquiry begonnen worden. De inquiry-cirkel bestaat uit:

Stap 1 – ontspannen
De student krijgt verschillende oefeningen tot zijn/haar beschikking die deze stap faciliteert.  

Stap 2 – Erkenning
Een thema wordt met behulp van visualisatie onderzocht. De visualisatie wordt als het ware naar binnen getrokken. Naar de ervaring van de fysieke sensaties. De student leert dit proces op gang te brengen en intuïtief, met aandacht bij zowel de cliënt als zichzelf,  richting te geven.

Stap 3 - Aanvaarding
Aanvaarden heeft een ander soort kwaliteit dan acceptatie. Aanvaarding komt uit het lichaam. Met name uit het hart. Acceptatie komt uit de mind. De oefeningen die in deze stap behulpzaam zijn worden voor gebruik in de eigen beroepspraktijk ter beschikking gesteld als het diploma is behaald.  

Stap 4 – De ontdekking en wat dat nodig heeft 
In deze stap zijn de interventies gericht op de dieper gelegen oorzaak van de hulpvraag. De weg om daar te komen is door de vorige drie stappen vrijgemaakt. Wanneer de (verborgen) kern is ontdekt kan een vervolgtraject bepaald worden. Hierbij kunnen allerlei methodieken behulpzaam zijn waarmee de begeleider/coach al bekend is. Het meest voor de hand liggende vervolgtrajecten bestaat uit:

Praktisch
Door het ondernemen van specifieke actie.

Gevoelsmatig
Door loslaten van het verlangen om iets te veranderen wat niet veranderd kan worden. Stap 3 van de inquiri-cirkel kan een loslatingsproces ondersteunen.

Afsluiten begeleidingstraject
Soms is een vervolgtraject niet nodig, omdat een inzicht automatisch al voldoende perspectief voor een cliënt heeft gebracht om mee verder te kunnen.
Startdata
24-09-2022 | 14-10-2022 | 19-11-2022 | 26-11-2022 | 15-04-2023
KTNO ID
K12590
Startdatum accreditatie
01-06-2022
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
Therapeutische vorming
     Psychosociale kennis
Vakgebieden
Lichaamsgerichte psychotherapie
Gezondheidspsychologie
Counselling
Mental coaching
Mindfulness
Coaching
Psycho-energetische therapie
Journey Therapie
Spiritualiteit
Stresstransformatie
Meditatie
Journey Therapie
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2011
Subthema's
Psychopathologie
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Ja
SBU Opbouw
Klassikaal: 24 uur
Praktijkoefening: 24 uur
Zelfstudie: 12 uur
Totaal: 60 uur
STAP-register
Nee
toon alle informatie
Zieltjes 12
8375 CN Oldemarkt

Docenten (1)

  • Rikkie Postema

    4 scholingen