Menu

Therapeutische houding en zelfstandig beroepsbeoefenaar – Cluster 2

Vita Opleidingen B.V.
soort

Module

niveau

HBO

kosten

Tussen €250 en €500

duur scholing

3 maanden

studie belasting

560 uur (20 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
  • Praktijk en ethiek in de psychosociale omgeving 
    Werken in de eigen praktijk, wat komt daarbij kijken. Bij ondernemen, ook in een therapeutische praktijk krijgt men met wetten  en regels te maken. Voor welke (ethische) dilemma’s komt men te staan en hoe wordt hier op een professionele manier mee omgegaan. Wat doet men als men een cliënt in zorg heeft die een stoornis met een rode vlag heeft maar weigert zich regulier te laten behandelen. Wat zijn de rechten en plichten. In dit college worden de tools aangereikt om een eigen praktijk in te richten en te organiseren binnen de wetten en grenzen die gesteld zijn aan de (psychosociale) natuurgeneeskundig therapeut.  
  • Middelen en Methoden  
    In de natuurgeneeskundige zorg worden veel verschillende  therapievormen aangeboden. Dit college heeft tot doel de student een algemeen inzicht te geven in de belangrijkste therapievormen en specifiek inzicht in de acupunctuur, homeopathie, het energiebegrip en de supplementen werking en de daaraan gekoppelde overheidsbepalingen. Ook de werking van energetische middelen (Essentia Energetica) op basis van wiskundige formules krijgt aandacht. Door deze nieuwe kennis en inzichten in diverse methoden en middelen wordt de deskundigheid bevorderd en daardoor is een betere samenwerking en communicatie met andere zorgverleners mogelijk.  
  • Communicatie en deskundigheidsbevordering 
    Deskundigheid is de competentie van een beroepsbeoefenaar. Het bestaat uit kennis, vaardigheden, professioneel gedrag en communicatie. Het bepaalt de bekwaamheid en geschiktheid van een persoon om zijn of haar vak uit te oefenen. Dit kan bevorderd worden door groei en bewustwording tijdens het uitoefenen van het vak maar hiervoor zijn bepaalde eigenschappen nodig. Deze eigenschappen komen mede aan bod in deze les. Communicatie is een manier om de deskundigheid te ondersteunen. Een goede communicatie zorgt voor professionaliteit. Dit lijkt zo eenvoudig en dat kan het ook zijn, toch kan het (onbedoeld) voor veel problemen zorgen. Elk mens communiceert op zijn eigen wijze waardoor ieder mens eigenlijk een andere manier van communiceren behoeft. Als professional is het belangrijk te weten wat men moet doen om met elk persoon een goede communicatie te kunnen voeren zowel met cliënten als met (collega)professionals.
  • Gespreksvaardigheden, Psychopathologie, introductie Psychologie, DSM-5, SOLK 
    Goede gespreksvaardigheden zijn van belang bij het stellen van een anamnese, niet alleen bij fysieke maar ook bij psychosociale klachten. Hoe wordt feedback gegeven, hoe gaat men hier mee om. Als niet goed doorgevraagd kan worden, komt men nooit bij de oorsprong van het probleem maar hoe moet dit? Wat is het verschil tussen ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie. Tijdens dit college wordt gewerkt met de DSM- 5 en gaan studenten  psycho-pathologieën uitwerken en bestuderen. Daarnaast wordt er stil gestaan bij SOLK. Gedegen kennis van SOLK bevordert de deskundigheid van de zorgverlener.   
Startdata
05-11-2021
KTNO ID
K12158
Startdatum accreditatie
01-08-2021
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
     Energetische Geneeswijzen
Therapeutische vorming
     Anamnese / diagnostiek
     Beroepsethiek
     Medische kennis
     Psychosociale kennis
Ondernemersvaardigheden
     Marketing & communicatie
     Wet en regelgeving
     Sales
     Leiderschap
     Financieel
     P&O
Vakgebieden
Wet-en regelgeving
Psychosociale kennis
Gezondheidspsychologie
Medische kennis
Social media
Counselling
Mental coaching
Coaching
Psychosociale begeleiding
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2021
Specificatie module
Betreft een autonome vakspecialisatie
Subthema's
Anatomie, Fysiologie, Pathologie, Psychopathologie
Instapniveau
Geen voorkennis vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Ja
SBU Opbouw
Klassikaal: 32 uur
Praktijkoefening: 48 uur
Toetsing en examen: 180 uur
Zelfstudie: 300 uur
Totaal: 560 uur
toon alle informatie
Gildenveld 49-53
3892 DD Zeewolde

Docenten (2)

  • André Kluitenberg

    27 scholingen


  • Raoul van Nistelrooij

    32 scholingen