Menu

inactief SOLK, wat is dat nu eigenlijk?

Vita Opleidingen B.V.
soort

Bijscholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €0 en €100

duur scholing

14 uren

studie belasting

14 uur (0.5 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Er is een scala aan ziektebeelden en klachten, die ondanks onderzoek naar anatomische of fysiologische oorzaken, niet goed verklaard kunnen worden. We noemen dit de somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). Deze klachten duren in zijn algemeenheid zeer lang en geven beperkingen in het dagelijks functioneren. Het is een breed pallet van klachten, zoals evenwichtsstoornissen, energiegebrek, krachtsverlies, wazig zien, oorsuizen, tintelingen of een doof gevoel. In de loop van de tijd gaat dit vaak gepaard met spanningsklachten, verlies van cognitie, slaapproblemen, angst of stemmingsproblemen.
Soms is er sprake van een klacht die bij meerdere stelsels kunnen horen. Een voorbeeld hiervan is klachten van pijn op de borst, die kunnen horen bij het hartvaatstelsel, maar ook bij het luchtwegstelsel of het spijsverteringsstelsel. Om niets over het hoofd te zien, zouden dan alle relevante stelsels uitgevraagd moeten worden.
Ook als klachten of klachtencombinaties aanvankelijk sterk aan een specifieke ziekte doen denken (bijvoorbeeld de combinatie diarree, trillen, afvallen en het warm hebben is suggestief voor hyperthyreoïdie), blijkt vaak na adequaat onderzoek dat de patiënt die ziekte niet heeft. Bij veelvoorkomende klachten, zoals vermoeidheid, buikpijn, rugpijn, duizeligheid en misselijkheid, vindt de hulpverlener vaak geen ziekte als oorzaak.
Tijdens de bijscholing van 30 november (uitsluitend voor VVET leden) wordt aandacht gegeven aan de Plato normen voor SOLK en wordt aandacht gegeven aan een aantal SOLK, waarbij het accent ligt op hoe de reguliere geneeskunde hier tegenaan kijkt en mee omgaat.
Startdatum
Informeer bij opleider
KTNO ID
K10837
Startdatum accreditatie
01-07-2019
Einddatum accreditatie
01-06-2021
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
     Psychosociale begeleiding
Therapeutische vorming
     Anamnese / diagnostiek
     Beroepsethiek
     Medische kennis
     Psychosociale kennis
Vakgebieden
Psychosociale kennis
Medische kennis
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2019
Subthema's
Anatomie, Fysiologie, Pathologie, Psychopathologie
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
50+
Afrondend examen
Nee
SBU Opbouw
Klassikaal: 4 uur
Zelfstudie: 10 uur
Totaal: 14 uur
toon alle informatie
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Docenten (1)

  • Raoul van Nistelrooij

    32 scholingen