Menu

Creatief Coachen

Intence Opleidingen
soort

Vakopleiding

niveau

HBO

kosten

Tussen €500 en €1000

duur scholing

9 maanden

studie belasting

416 uur (15 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Coachingsgesprekken worden vaak voornamelijk op cognitief niveau gevoerd. Creatief Coachen brengt je veel meer bij het voelen en het onbewuste. Door creativiteit wordt het onbewuste zichtbaar wat een mooi uitgangspunt is voor een gesprek. Ook leer je hoe je middels creativiteit op een effectieve manier verandering kunt bewerkstelligen. Het helpt om te leven vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Het brengt je dus ook terug naar jouw authenticiteit. En daar worden mensen blij en gelukkig van.

Voor wie?

Ben jij een therapeut, een hulpverlener of een coach en zou jij jouw vaardigheden willen uitbreiden met creatieve methodes? Zou jij mensen willen begeleiden om van denken naar voelen te gaan? Wil jij jouw klanten door middel van creativiteit begeleiden naar het nemen van regie over hun leven en hen te helpen om nieuwe bewuste keuzes maken. Dan is deze opleiding wat voor jou.  De opleiding is voor mensen die individueel werken met mensen in de vorm van coaching/therapie. Bijvoorbeeld in de psychiatrie, de maatschappelijke opvang, de verslavingszorg, de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg. Of voor mensen die vanuit hun eigen praktijk werken als coach werken. Word je hier blij van? Dan is deze opleiding wat voor jou.

De opleiding heeft een HBO werk- en denkniveau. Dat wil zeggen dat er een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht, dat je een bewust kritische beroepshouding hebt, dat je kunt reflecteren op eigen beroepshouding en daar een reflectieverslag van schrijft. We werken toe naar zelfstandig creatief kunnen coachen. Je krijgt een reader met achtergrondinformatie en een boekenlijstje om te bestuderen. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk en praktijkgericht examen. Heb je vragen over het niveau, bel gerust even, dan kijken we er samen naar.

Wat leer je?

In de opleiding leer je hoe je ervaringsgericht kunt coachen. Je leert om gebruik te maken van totale communicatie. Dat wil zeggen dat het non-verbale, het fysieke, het onbewuste, het emotionele en het energetische niveau ook meedoen. Je leert om met creatieve methodes naar de kern van het probleem te gaan, het te doorvoelen en er vervolgens  een andere, positievere ervaring voor in de plaats te zetten. De creatieve methodes die gebruikt worden zijn onder andere tekenen, schilderen, kleien, opstellingen, voice dialoog, lichaamsgericht werken en je uiten met de stem. Ook wordt er in de opleiding gebruik gemaakt methodes uit NLP, familieopstellingen en energetisch werken.

Persoonlijke- en professionele ontwikkeling

Je leert het vak van creatief coach, doordat je oefent op je mede-studenten en zij op jou. Daardoor ervaar je zelf wat het effect is van deze manier van werken. Je leert hoe je je eigen angsten, onzekerheden en traumatische ervaringen kunt overwinnen. Er komt een persoonlijke ontwikkeling op gang. Je groeit in wie jij bent.  Alles wat jij zelf leert, kun jij anderen leren.  Daarnaast leer je ook echt een vak. Je leert creatieve methodes, hoe ze toe te passen, welke materialen je wanneer kunt gebruiken en hoe jij naar aanleiding van de creatieve opdracht een coachend gesprek kunt voeren. Je krijgt feedback op jouw manier van coachen. Tevens leer je hoe je dit mooie vak in de wereld kunt zetten, hoe je dat in jouw werk kunt integreren of hoe jij als zelfstandig coach hiervoor kunt gaan staan. De opleiding is dus tweeledig enerzijds gericht op persoonlijke ontwikkeling anderzijds op een professionele ontwikkeling.

Thema’s

Naast ervaringsgericht werken zal er ook theoretische uitleg zijn. Een ieder krijgt ook een eigen reader waarin de verschillende theoretische achtergronden worden toegelicht. Er wordt gewerkt met een aantal thema’s:

grip krijgen op je angsten
Theoretische uitgangspunten
Creatieve methodes en materialen
Werken met angsten en lijfwerk
Werken met taal en gedichtjes
Innerlijk kindwerk
Voice dialogue
Familie opstellingen en relaties
Afsluiting en presentaties
Ook zijn er nog algemene thema’s hoe zet je dit werk in de wereld, welke structuur heeft een coachingsgesprek of een coachingstraject?, welke materialen gebruik je wanneer?
Startdata
30-04-2022 | 29-08-2022 | 06-09-2022 | 22-09-2022 | 27-01-2023 | 08-09-2023 | 26-09-2023 | 06-10-2023 | 23-02-2024 | 21-09-2024 | 22-10-2024
KTNO ID
K12327
Startdatum accreditatie
01-05-2022
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
     Energetische Geneeswijzen
Therapeutische vorming
     Anamnese / diagnostiek
     Filosofie en levenskunst
     Beroepsethiek
     Medische kennis
     Psychosociale kennis
Ondernemersvaardigheden
     Wet en regelgeving
     Leiderschap
Vakgebieden
Beeldende therapie
Kunstzinnige therapie
Begeleiding bij verslaving
Diagnostiek
Counselling
Leefstijlcoaching
Coaching
Diagnostiek
Oplossingsgerichte therapie
Kleurentherapie
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2019
Subthema's
Psychopathologie
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
1 - 10
Afrondend examen
Ja
SBU Opbouw
Klassikaal: 80 uur
Online contact: 34 uur
Praktijkoefening: 100 uur
Intervisie: 36 uur
Toetsing en examen: 38 uur
Zelfstudie: 128 uur
Totaal: 416 uur
toon alle informatie

Docenten (1)

  • Margo Riphagen

    10 scholingen