Menu

Opleiding tot Doula

Het Holos Huis
soort

Vakopleiding

niveau

HBO

kosten

Tussen €1000 en €2500

duur scholing

15 maanden

studie belasting

446 uur (16 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Als jij geïnteresseerd bent in het hele proces rondom zwangerschap en bevalling en je wil leren hoe je aanstaande ouders hierin kunt begeleiden, dan is de Opleiding tot Doula zeker iets voor jou.

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die aanstaande ouders op niet-medische wijze ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kindje en in de periode erna. De doula helpt de zwangere en haar partner in hun kracht te komen en na te denken over wat zij belangrijk vinden in het proces van zwangerschap en bevalling, zodat ze met vertrouwen de geboorte van hun kind tegemoetzien. Zij ondersteunt de barende vrouw en haar eventuele partner tijdens de ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase en blijft gedurende het gehele baringsproces aan hun zijde. Ook houdt zij in de gaten dat de aanstaande ouders het gevoel hebben gedurende de zwangerschap en de bevalling de regie in handen te hebben en, waar mogelijk, hun eigen keuzes te kunnen volgen. In het geval dat de aanstaande ouders dit door omstandigheden niet kunnen, zal de doula op integere wijze de rol van intermediair tussen de ouders en de andere geboortezorgers op zich nemen.

Om aan de opleiding te kunnen beginnen wordt er van je verwacht dat je minimaal MBO-4 hebt en daarnaast beschikt over levenservaring en invoelend vermogen.

De doula-opleiding leidt op tot een professional die met veel inlevingsvermogen in staat is om kennis en intuïtief handelen te combineren.  Dit doel wordt bereikt door de inzet van verschillende docenten met eigen expertises in het beroepsveld van de doula. Zij gebruiken diverse werkvormen om iedere deelnemer te prikkelen tot verdieping. De interactie tussen studenten levert waardevolle leermomenten op en wordt gefaciliteerd door de docenten. Studenten informeren elkaar en discussiëren met elkaar over (stage)ervaringen, waardoor ze elkaar meenemen in hun ontwikkeling tot doula, m.a.w. de opleiding zorgt voor een brede toerusting van de student tot beginnend beroepsbeoefenaar.

De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Het theoretische deel omvat in totaal 15 lesdagen en 2 terugkomdagen.  De onderwerpen die in de lesdagen behandeld worden  zijn:
-     Communicatievaardigheden en gesprekstechnieken
-     Verloskunde (basiskennis)
-     Het geboorteplan als hulpmiddel
-     De rol van hormonen bij zwangerschap en geboorte
-     Ontspannings- en ademhalingstechnieken
-     De rol van de doula tijdens normale en complexe bevallingen
-     De rol van de doula bij een ziekenhuis- en thuisbevalling
-     Het geboorteverslag
-     Persoonlijke groei en ontwikkeling als doula
-     Cliënten met een bijzondere achtergrond (zoals niet-westerse cultuur of seksueel misbruik in het verleden)
-     De doula als teamgenoot van andere betrokken geboortezorgwerkers
-     De doula als ondernemer
-     Persoonlijke groei en ontwikkeling als doula

Daarnaast word je geacht voor het praktische deel drie stagebevallingen te doen. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden rond je de opleiding af in 9 à 18 maanden. De Opleiding tot Doula is de oudste doula-opleiding van Nederland en zij wordt erkend door de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD).

Startdata
05-03-2022
KTNO ID
K12027
Startdatum accreditatie
01-06-2021
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
Vakgebieden
Zwangerschapsbegeleiding
Zwangerschapscoaching
Oudercoaching
Leervorm
Blended learning
Aangeboden sinds
2006
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Ja
SBU Opbouw
Klassikaal: 102 uur
Stage: 150 uur
Praktijkoefening: 30 uur
Intervisie: 26 uur
Toetsing en examen: 12 uur
Zelfstudie: 126 uur
Totaal: 446 uur
toon alle informatie
Nachtegaalstraat 31
3581 AB Utrecht

Docenten (1)

  • Mariëlle Snijder

    1 scholingen