Menu

Basisopleiding Systemisch Werk

Academie voor Systemisch MensenWerk
soort

Vakopleiding

niveau

HBO

kosten

Tussen €2500 en €5000

duur scholing

6 maanden

studie belasting

132 uur (4.5 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Basisopleiding Systemisch MensenWerk
 
Deze basisopleiding wil professionals inzicht geven en vaardigheden leren in het opstellingenwerk volgens de principes van Bert Hellinger en zoals dit verder is ontwikkeld door andere professionals. In de opleiding ligt de focus op het ontwikkelen van het systemisch waarnemen, het vullen je van systemische toolkit en het ontwikkelen van je systemisch vakmanschap. Na het afronden van de opleiding kun je zelfstandig systemische opstellingen begeleiden en heb je toegang tot de vervolgopleidingen.

Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor mensen die werken als therapeut, trainer en/of coach, leidinggevende, in het bedrijfsleven, onderwijs of in de gezondheidszorg zoals psychologen, psychosociaal therapeuten, haptotherapeuten, creatief therapeuten, integratief therapeuten en verlies-en traumatherapeuten. Lees hier wat deelnemers schrijven over deze opleiding.

Doelstelling
Kort samengevat gaat de opleiding over het leren herkennen van en werken met systemische thema’s bij coachees, cliënten en medewerkers. Hiervoor is het belangrijk dat je als deelnemer bereid bent om je eigen systemische thema’s en overdrachtsfenomenen te onderzoeken en verhelderen. Leren herkennen van je eigen instinctieve bewegingen is voorwaardenscheppend om systemisch en vakkundig te kunnen begeleiden. Kennis over de karakterstructuren (Maskers) gebruiken we om je dit te leren ontdekken.

Je oefent je in het je bewust worden van “het wetende veld” en om te begeleiden vanuit het “stille midden”. Dit houdt in dat je je de fenomenologische basishouding en manier van waarnemen van leven, dood, familie-systemen en grotere maatschappelijke systemen eigen maakt: het “erkennen wat is”.

Praktisch gezien ontwikkel je vaardigheid in het herkennen van en werken met verstrikkingen zoals: in de balans van geven en nemen, plek en volgorde. Het oefenen met verschillende werkvormen zoals opstellingen in een groep of individueel, opstellingen met sjablonen(grondankers), poppetjes of met behulp van visualisaties.

We zullen kennismaken met verschillende thema’s in opstellingen zoals bijvoorbeeld: familie-problemen, relatie-problemen, lichamelijke of psychische kwalen, keuze-problemen.


Startdata
10-01-2020
KTNO ID
K10944
Startdatum accreditatie
01-09-2019
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
     Energetische Geneeswijzen
Therapeutische vorming
     Anamnese / diagnostiek
     Filosofie en levenskunst
     Psychosociale kennis
Vakgebieden
Familieopstellingen
Leervorm
Blended learning
Aangeboden sinds
2017
Subthema's
Psychopathologie
Instapniveau
Algemene kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Ja
SBU Opbouw
Klassikaal: 78 uur
Praktijkoefening: 14 uur
Intervisie: 18 uur
Toetsing en examen: 6 uur
Zelfstudie: 16 uur
Totaal: 132 uur
toon alle informatie
De Proeflokalen Vispoortplein 16
7201 ET Zutphen

Docenten (2)

  • Mincka Van Houten

    1 scholingen


  • Johan de Jong

    1 scholingen